TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa

A beregi népművészet értékeinek nyomában a kéki gyerekekkel

A kéki kisdiákok, a Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Művészetoktatási Intézmény tanulói, intézményünk és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával 2023. június 3-án izgalmas autóbuszos kiránduláson vehettek részt a szatmár-beregi térségben. Megismerhették vármegyénk ezen, néprajzi, kulturális, és természeti értékekben kiemelkedő fontosságú táját.


A gyerekek a helyszínen, a motívumok születési helyén ismerkedhettek meg a népi fafaragás, a beregi keresztszemes hímzés, és a népművészet egyéb értékeivel. Megcsodálhatták a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőt, fejet hajtottak Kölcsey Ferenc síremlékénel, ámulattal figyelték a népi festő és fafaragóművészet megmaradt emlékeit a tákosi "mezítlábas Notre Dame-ban", az erdélyi örökségre utaló fatornyokat, a székelykapu népművészeti motívumait a nagyari Petőfi-fánál, a fából összeállított túristvándi vízimalmot, a tákosi tájházban a beregi keresztszemes hímzés motívumait, a csarodai középkori karcsú templom szépségét, a táj természeti értékeit. Mindezt fotózták, fényképezték, videókat készítettek, mindezt kitűnő hangulatban, ragyogó időben!
(A projektet a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Tehetség Program támogatta. Teljes támogatási összeg: 1.300.000 ft. Támogatási időszak: 2022.09.01.-2023.06.30.)
https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823

TÁKOS

 

CSARODA

 

SZATMÁRCSEKE

 

NAGYAR, PETŐFI-FA

 

NAGYAR, LUBY-KASTÉLY, RÓZSAKERT

 

TÚRISTVÁNDI VÍZIMALOM