TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa

Népművészet, hagyomány, tradíció

Hagyományőrző közösségeink tagjai a Sóstói Múzeumfaluban

Hagyományőrző közösségeink tagjai 2022. április 21-én a kissé hűvös tavaszi időben egy egész délutános sétára vállalkoztak a Sóstói Múzeumfaluban, ahol értő és részletes szakvezetéssel keresték fel az egyes néprajzi tájegységekre jellemző épületeket, házakat. Sok új dolgot is megtudtunk a Múzeumfalu további fejlesztési terveiről, megnéztük az újonnan berendezett Árpád-kori falu rekonstrukcióját, és elcsodálkoztunk  egy-egy, művészileg is magas szinten kidolgozott építészeti részleten. 

Köszönjük minden tagunknak a részvételt, Szilágyi Jánosnak, a Jósa András Múzeum munkatársának a részletes és lelkes szakvezetést!

Fotók a látogatásról:

Bővebben ...

Népművészeti tehetséggondozó műhelyünk munkáiból

Lezárult a 2021-ben indult, Nemzeti Tehetség Program által támogatott népművészeti tehetséggondozó műhelyünk, ahol a hátrányos helyzetű nagycserkeszi kisdiákok ismerkedhettek meg a hagyományos népi kultúra értékeivel, a kézművesség különféle ágaival, a kézműves eszközökkel, alapanyagokkal, és módszertani fogásokkal. 2023. január végéig hétköznap 10-17 óra között látogatható az a kamarakiállítás Nyíregyháza, Rákóczi u. 18-20. alatti közösségi terünkben, amely bemutatja az elkészített alkotásokat. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ízelítő a kiállításból:

Bővebben ...

Szövéssel és nemezeléssel ismerkedtek a nagycserkeszi kisdiákok

2021-ben indult népművészeti tehetségműhelyünkben, amelyet a Nemzeti Tehetség Program támogat Nagycserkeszen, a tehetséges kisdiákok 2022 áprilisban a szövés és nemezelés, mint hagyományos ősi népi mesterségek elemeivel, fogásaival, alapanyagaival, szerszámaival ismerkedtek meg, és maguk is készíthettek kisebb dísztárgyakat, alkotásokat.  Képek a foglalkozásról: 

Bővebben ...

Elindult népművészeti tehetségműhelyünk Nagycserkeszen

 

 

2021 őszén elindult a  "Népművészeti és természetismereti komplex tehetséggondozás hátrányos helyzetű roma gyerekek számára" című projektünk a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, amelyben a nagycserkeszi, hátrányos helyzetű tanulók vesznek részt. A projekt célja Nagycserkeszen, hátrányos helyzetű, roma tanulók körében tehetséggondozó műhelyek működtetése 120 órában, a természetismeret, környezet - és természetvédelem, tájismeret, valamint a népi iparművészetek, a kézművesség területén.

Bővebben ...

Csuhébabakészítés, szalmafonás a nagycserkeszi népművészeti tehetséggondozó műhelyben

Rendszeresen folynak a kreatív alkotókörök a 2021-ben indult Nemzeti Tehetség Program által támogatott, népművészeti tehetségműhelyben, Nagycserkeszen. A gyerekek az elmúlt alkalmakon a csúhébabakészítés, valamint a szalmafonás mesterségével ismerkedtek, nagy örömmel és alkotókedvvel vágtak bele a hagyományos népi csuhéjátékok és szalmadíszek készítésének.
Képek a foglalkozásról:

Bővebben ...