Honismereti tehetséggondozó program Kéken

2022. június 30-án ért véget a nyíregyházi TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa tehetséggondozó programja Kéken. A Miniszterelnökség támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósított 60 órás fejlesztő foglalkozássorozaton felső tagozatos tanulók vettek részt, a kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola együttműködésével.

A program címe: „Táj, hagyomány, ember: komplex tehetséggondozó program” magában foglalja a fő célkitűzéseket: a természetismeret, vizuális művészetek, fotózás témakörben tehetséges gyerekek egy honismeretre épülő foglalkozássorozaton olyan ismereteket, készségeket, tudást sajátítsanak el, amelyek későbbi életpályájukon, tehetségük kibontakoztatásában komoly alapköveket jelenthetnek. A programvezető elmondta, hogy a tanulók a saját szűkebb lakóhelyük, a rétközi táj természeti-társadalmi viszonyainak megismerésén keresztül alapvető tájékozódási, GPS-használati, navigációs, és fényképezési gyakorlatra is szert tettek, valamint elsajátították a növény és állathatározás alapjait is. A külső gyakorlatokon rengeteg fényképet készítettek, gyakorolták a GPS használatát, és a tájékozódási tudásukat is próbára tehették. A program keretében eljutottak egy-egy napos tanulmányi kirándulásokon Tokaj-hegyaljára, a  Zempléni-hegységbe, a Bükkaljára is.

A foglalkozások zárásaként az elkészített fotókból kis kiállítást is rendeztek az iskolában és  az Alapítvány székhelyén, valamint egy szép kiállítású fotóalbum is megjelent az elkészített fotókból.

A programról készült fotók megtekinthetőek itt: 

Kéki tehetséggondozó foglalkozások (2021)

Kéki tehetséggondozó foglalkozások, a gyakorlatokon készült fotók (2021)

Kéki tehetséggondozó foglalkozások (2021) - A kiállítás